Skip to content

Eerste proeftuin in de steigers – Betsy van Soelen, directeur Noordwest Academie 

Betsy van Soelen, directeur Noordwest Academie, is nauw betrokken bij #artsenvoorhetleven en samen met Christa Boer, opleidingsdirecteur van de Faculteit Geneeskunde VU, bezig met de contouren van de eerste pilot in opleiden van co’s buiten het ziekenhuis.  

De VU werkt al jarenlang samen met Noordwest Ziekenhuisgroep voor de opleiding van studenten. Noordwest draagt daarmee substantieel bij aan kwaliteit en inhoud van onze master. Daarom werkt de VU nauw samen met Noordwest Academie bij de ontwikkeling van nieuwe coschappen. Want verandering is hard nodig. Twee grote ontwikkelingen nopen daartoe: enerzijds het teruglopende aantal laagcomplexe patiënten in de umc’s, anderzijds de grote behoefte aan artsen die buiten de muren van de ziekenhuizen werken. 
In de proeftuin wordt het eerste masterjaar anders ingericht voor tussen de twaalf en tweeëntwintig coassistenten. Zij krijgen stages aangeboden in de eerste lijn, met als doel hen al vroeg kennis te laten maken met extramurale medische vakken. De tekorten zijn daar groot, terwijl in de huidige master vooralsnog weinig ruimte is voor deze vakken. Het vermoeden is dat zo’n vak voor een deel van de studenten misschien nog wel beter past bij hun levensstijl en de gewenste werk-privébalans. De eerste lijn in Noord-Holland heeft met enthousiasme op de plannen gereageerd. Partners die zich spontaan hebben gemeld zijn onder andere Geriant (diagnostiek, behandeling en casemanagement bij dementie), Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland, Omring, Woonzorggroep Samen, Academische werkplaats Hoorn en Esdégé-Reigersdaal (ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking). 

Het is de bedoeling dat de proeftuin in 2025 van start gaat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *