Skip to content

Netwerkgeneeskunde in de praktijk – door Lisan Schrevel, coördinator masteropleiding Faculteit Geneeskunde VU 

Lisan Schrevel, coördinator masteropleiding geneeskunde VU 

Vanuit de NFU en het Raamplan Artsopleiding 2020 wordt beschreven welke vernieuwingen plaatsvinden in het werkveld van de arts van de toekomst. De geneeskundeopleiding geeft deze nieuwe aspecten vorm in de opleiding, zodat we studenten goed voorbereiden op de praktijk. 

Op kleine schaal zijn de afgelopen jaren al een paar pilots gerealiseerd: in het coschap kindergeneeskunde kan meegelopen worden met de arts verstandelijk gehandicapten, er is een module waarbij studenten kennis maken met de belevingswereld van ouders met kinderen die hele intensieve zorg nodig hebben. En er is in het coschap psychiatrie samenwerking met BuurtzorgT en De Brijderstichting: studenten werken mee in een ambulant psychiatrisch team of lopen een week coschap binnen de verslavingszorg. 

Netwerkgeneeskunde en breed patiëntperspectief  

We zien dat er veel verandert  in de organisatie van de zorg en netwerkgeneeskunde speelt steeds meer een belangrijke rol. De rol van de arts verandert daarbij: naast medische kennis komt meer nadruk te liggen op andere vaardigheden als medisch leiderschap, communicatie, samenwerken en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Omdat er van jonge artsen verwacht wordt te kunnen participeren in netwerkgeneeskunde, vinden wij het belangrijk dat zij hier als coassistent mee in aanraking komen en een actieve rol innemen. Daarom wordt in de eerste twee masterjaren de themalijn netwerkgeneeskunde ontwikkeld.  

Hieronder kun je zien uit welke onderdelen de themalijn is opgebouwd: 

Figuur 1: weergave van de themalijn netwerkgeneeskunde 
VCP, voorbereidend coschap; MDA, multidimensionaal assessment 

Inmiddels is in het Voorbereidend Coschap casuïstiek van klinisch redeneren en anamnesetraining uitgebreid met een breder patiëntperspectief. Een student leert om ook allerlei vragen te stellen over bijvoorbeeld de fysieke en sociale omgeving van een patiënt en dat mee ten nemen in een behandelplan. In het coschap interne volgen coassistenten in Amsterdam UMC een kwetsbare patiënt en brengen deze helemaal in kaart door middel van een multidimensionaal assessment: somatisch, psychisch, functioneel en sociaal moet aan de orde zijn gekomen in het gesprek. Na het ontslag vanuit het ziekenhuis bezoeken de coassistenten de patiënt thuis nogmaals. Er zijn nu gesprekken gaande met drie ziekenhuizen om dit op te schalen. 

Bij Heelkunde staat het intramurale ziekenhuisnetwerk centraal. Studenten blijven dan in het ziekenhuis maar volgen de patiënt langs de verschillende ondersteunende disciplines. In het coschap neurologie gaan de coassistenten de patiënt binnen Stroke Netwerk Groot Amsterdam volgen. En bij het coschap psychiatrie zullen zoveel mogelijk coassistenten actief meedoen in ambulante FACT-teams van GGZ InGeest. Tenslotte proberen we de coassistenten bij ouderengeneeskunde en huisartsgeneeskunde nog meer te leren over het samenwerken rondom de kwetsbare oudere patiënt.  

Er liggen dus veel mooie kansen en de partners zijn heel enthousiast.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *