Skip to content

Van realistische voorlichting naar zachte landing – Christa Boer, vicedecaan onderwijs Amsterdam UMC/VU

Minder witte jassen in het studievoorlichtingsmateriaal, meer aandacht voor beroepen buiten het ziekenhuis tijdens de open dag, actievere voorlichting aan studenten op de Cariben en een selectieprocedure waar zoveel mogelijk elementen uit zijn gehaald die de kansengelijkheid belemmeren; dit zijn enkele voorbeelden van vernieuwingen die de Geneeskundefaculteit VU laatste jaren heeft doorgevoerd. Inmiddels kan ik stellen dat ik trots ben op onze diverse en pluriforme studentenpopulatie. Ongeveer 40% van onze studenten is eerste-generatie student.

Auteur: Christa Boer

Pluriformiteit is hard nodig, omdat het zorglandschap verschillende soorten artsen nodig heeft met verschillende talenten. Wie je bent vinden we belangrijker dan wat je hebt gepresteerd. We kijken dan ook veel sterker naar maatschappelijke betrokkenheid dan alleen de cijfers. De maatschappij heeft immers ook een sterkere behoefte aan artsen in het sociale domein.

Het toevoegen van loting aan selectie leidt in onze ogen niet automatisch tot meer diversiteit. Het is veel belangrijker om elementen uit de procedure te verwijderen die tot kansenongelijkheid leiden. Want kansenongelijkheid ontstaat al in de wieg, en vertaalt zich door in VWO cijfers en selectie eisen. Daarom is onze selectieprocedure onderdeel van een veel bredere aanpak, die al begint bij de voorlichting op scholen en eindigt bij een zachte landing bij de start van de studie. We hebben studenten die zelf op een school hebben gezeten in een wijk met veel eerste- en tweede generatie arbeidsmigranten, gevraagd of ze scholieren willen helpen met de selectieprocedure. Ook als deze studenten eenmaal binnen zijn worden ze begeleidt door deze buddies als ze daar behoefte aan hebben.

We gaan ook actief op bezoek bij scholen in de Cariben omdat we merkten dat online voorlichting voor deze scholieren niet werkt. En we hebben meer aansluiting gezocht bij het pre university college van de VU. Ze hebben een groot scholennetwerk waarmee ze studenten willen bereiken voor wie het niet vanzelfsprekend is om voor een universiteit te kiezen, de faculteit Geneeskunde is wordt nu beter zichtbaar in hun programma’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *